POSZUKIWANIA MAGNESEM NEODYMOWYM

STRONA PODWODNYCH POSZUKIWACZY

Strefa czasowa: UTC + 3 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ROV by Navi
PostNapisane: 8 gru 2012, o 21:42 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
EDIT: nie czepiajcie się wyglądu bo do wersja beta, uszczelniona i w fazie testów. W zimę będzie czas na estetykę.

Zapewne część szanownego grona Pamięta co nieco z poprzedniego forum. Zacząłem tam temat o czymś podobnym do batyskafu. ROV - "zdalnie sterowany pojazd podwodny". Powęszyłem trochę po sieci i postanowiłem zbudować coś podobnego do prezentowanych maszyn między innymi naszych Niemieckich sąsiadów. Zabawa, bo tak to traktuje trwała dobrych kilka miesięcy, z doskoku. Postanowienie było takie, że ma to działać i zostanie zbudowane możliwie najtańszym kosztem. Czas jednak zweryfikował te założenia :) i z gówna bata nie ukręcisz :D

Rov jednak powstał, i jest po pierwszych w pełni udanych testach, w pełnym zanurzeniu na 5-6m.
Do napędu posłużyły tzw. pompy zęzowe po moich "przeróbkach. Przeróbka polegała na wywaleniu obudowy z pompy aby mieć dostęp do wału silnika. Na wał zamocowane śruby napędowe do modeli łodzi. Śruby o średnicy 42,5mm . Na początku zastosowałem co co miałem na miejscu czyli wiatraczki od kompa o średnicy 80mm. Pobierały one jednak ok 10A /szt w zanurzeniu. A ciągle pracują 2 sztuki co daje nam 20A prądu ciągłego. A to o wiele za dużo, elektronika sterowania by tego nie ogarnęła, nie wspominając o pojemności akumulatora 22Ah... Po założeniu śrub od modelu pobór prądu spadł do ok 4A w zanurzeniu!! co jest wynikiem dla mnie satysfakcjonującym.

Sterowanie zaprojektował mi znajomy, który siedzi w elektronice po uszy. Powiedziałem co ma sterować i w jaki sposób i zaprojektował mi całość pracującą na mostkach H i sterowanie za pośrednictwem "Joystików" Wykonać niestety musiałem sam, i sterownik nie prezentuje się zbyt ładnie, ale za to działa idealnie :P
Do sterowania Przód - Tył zastosowane w/w silniki. Wychylenie Joya w przód załącza oba silniki w jednym kierunku. Tak samo działa sterowanie Wstecz. Natomiast głębokością steruje jeden silnik, pracujący również na mostku dzięki czemu są prawe/lewe obroty. Natomiast zawracanie odbywa się niemalże w miejscu, jeden silnik prawe, drugi lewe obroty.
Rov jest neutralny w wodzie, tzn. zawieszony "w powietrzu" poprzez dokładne wyważenie. Pływa bardzo płynnie, mimo wielkiego oporu na przodzie. Generalnie urządzenie nie jest zbyt "opływowe". Powstawało właściwie bez planów na stole.
"Wizjer" to zwykłą szyba 6mm, która została uszczelniona dwoma uszczelkami wyciętymi z dętki samochodowej i kołnierz trzymający szybę jest dociągany 8 motylkami. Dzięki temu w każdej chwili mam dostęp do bebechów.
Całość właściwie gotowa od kilku tygodni, ale walczyłem z kamerą. Bo nie napisałem jeszcze, że do dyspozycji mam 50 metrów przewodu, którym steruje całość. Problem okazał się być trudniejszy niż sądziłem. Po wypróbowaniu 5 kamer ostatecznie z pełnym sukcesem odpalona została kamera Full HD Logitecha, lecz po tych 50m maksymalna rozdziałka możliwa do zapisu to 640x480, ale w czasie rzeczywistym z wykorzystaniem kabla UTP kat. 5E. Kamerka internetowa. W przyszłości po dopracowaniu całości planuje jednak obecna kamerkę na kablu wykorzystać do sterowania całością, a na pokładzie umieszczę kamerę, która będzie rejestrowała całość, ale to z czasem.

Całość sterowana jest za pośrednictwem 2 przewodów po 8 żył. 100m kabla jednak trochę waży, ale to było obawy nie uzasadnione, i rzeczywistość pokazał, że w niczym to nie przeszkadza. 40m z kabla mam zamiar puścić po powierzchni z "bojkami" coś jak pupy na węgorza z młodych lat :) Tylko ostatnie 10m będą swobodne, wymagane do zanurzenia. Od początku planowałem, że zasilanie będzie szło po kablu. Ale po wielu próbach i przeliczeniu okazało się, że to mocno podniesie koszt całości. Spadek napięcia na zakładanych przewodach wynosił, aż ok20v, a to wiązało by się z 4 przetwornicami itp... Ostatecznie zastosowałem akumulator żelowy o pojemności 22Ah co dało mi trochę ponad 3H pracy. Aku umieszczone jest w ROVIE, dzięki czemu ominięte w pełni spadki napięcia. Sterowanie zaprojektowane w ten sposób, że w momencie gdy napięcie spadnie do 7V zaświeci mi się koło Joya czerwona lampka, oznaczająca przymusowe wynurzenie :)

Pewnie niektórzy zastanowią się po obejrzeniu fotek dlaczego część kostek połączeniowych znajduje się na zewnątrz. Ano dlatego, że w każdej chwili mogę zdemontować silniki i rozłożyć całość na kawałki bez konieczności rozszczelnienia pewnych miejsc. Poza tym co najważniejsze, jest to w pełni bezpieczne przy 12v i woda w niczym absolutnie nie przeszkadza, nie ma mowy o zwarciu. Spadek napięcia jest zerowy, pobór prądu wzrasta o 0,1A :) Ale to zostało skonsultowane z fachowcami, którzy właśnie takie rozwiązanie mi polecili.

Mam zawsze pod ręką drugie naładowane aku. Wymiana to 5min i następne 3h. Obawiałem się mocno oświetlenia w naszych jeziorach. Ale 2 diody LED CREE Q5 jak dla mnie dają sobie dobrze radę. W najgorszym przypadku można zastosować kamerę na podczerwień.

ROV zbudowany nie dla zabawy. Tylko w konkretnym celu. Całość nie przekroczyła tysiaka. Materiał miałem w dużej części w domku. Najwięcej straciłem na nietrafionych zakupach kamer, ale tego się nie dało uniknąć. a fi160mm dała dużą wyporność, ale musiała być zastosowana taka aby jakoś pomieścić sterowanie i zasilanie. No i dzięki temu sprzęt jest naprawdę stabilny, a prędkość idącego człowieka jest aż nadto.

Całość waży jakieś 13kg. Ale waga nie jest żadnym problemem. Rov samego balastu ma ok4-5kg. Rur

Sterownik ma wolny "kanał" na sterowanie jakimś urządzeniem. Planuję chwytak, ale nie wiem czy jest sens bo i tak czegoś ciężkiego nie podniosę. Ale zawsze mogę puścić nad celem maga :p

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Ostatnio edytowano 8 gru 2012, o 22:23 przez Navi, łącznie edytowano 5 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 8 gru 2012, o 22:00 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Opis całości na razie kontynuuje w pierwszym poście.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 9 gru 2012, o 00:59 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Obrazek

640x480 50m UTP USB1.1


_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Ostatnio edytowano 9 gru 2012, o 01:08 przez Navi, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:52 
Offline
Jak Kamień w Wodę

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:16
Posty: 471
Tak z ciekawości, tam jest w środku jakieś żródło światła - sam robiłem podobny eksperyment tylko dużo prostrzą i biedniejszą metodą i szczerze powiem że na 2m pod wodą jest naprawdę ciemno i to własnie sprawia że potem cały ten filmik który się nagra jest paskudny dość, tzn nic nie widać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 9 gru 2012, o 17:50 
Offline
FantMarszałek 2012

Dołączył(a): 19 lip 2012, o 00:15
Posty: 1222
Skąd:: Łorsoł
Panowie dajcie na luz nie ma powodów by kruszyć kopie:) Navi tak z ciekawości, jak rozwiązałeś kwestię samo poziomowania łodzi pod wodą? Jestem laikiem, ale płaski mało opływowy przód podczas płynięcia do przodu może powodować przechyły które są trudne do wyprowadzenia...Czy dokładne wypoziomowanie przy przaskim czole wystarczy do zachowania poziomu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 9 gru 2012, o 18:37 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Nie, nie ma żadnego problemu z wypoziomowaniem całości. Środek ciężkości jest najniżej jak się dało, a to załatwiło sprawę. Wystarczy dokładnie wyważyć całość w wodzie. Tył obciążony jest praktycznie samym 6kg akumulatorem a przód jest dociążony już na zewnątrz. Gdy oba silniki pracują na maxa to unosi delikatnie przód, ale to naprawdę minimum.
Co do światła to są dwie diody Q5 CREE. Diody te są wspomagane soczewkami i maja regulacje konta świecenia, przy skupionym dają na 200m. I tak zostanie finalnie lecz będzie inna kamera z podczerwienią. Podstawowym problemem jest ograniczona ilość prądu. Jak wspominałem aby puścić po kablu stabilne 12v i co najmniej 10A prądy ciągłego to należało by po stronie pierwotnej puścić ok 50v a i tak należało by zastosować drogie przetwornice i stabilizatory. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem było by puszczenia parą 2x1mm napięcia 220v i na pokładzie zastosować resztę. Do sterowania wystarczyły by 2 żyłki z kabelka UTP. Ale jest to niedopuszczalne i zbyt niebezpieczne. 12v w wodzie jest w 100% bezpieczne, lecz prąd zmienny 220v to już inna bajka. Nie wspominając o tym, że za chwile by wpadła straż z podejrzeniem, że ryby prądem walisz.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 9 gru 2012, o 21:21 
Offline
FantMarszałek 2012

Dołączył(a): 19 lip 2012, o 00:15
Posty: 1222
Skąd:: Łorsoł
Jeżeli używasz akumulatora, a nie kabla co w przypadku gdy coś nawali i zniknie napięcie w silnikach lub łączność zaniknie? Czy ubot samodzielnie wypłynie w trybie awaryjnym?
Światło na 200m dobra moc tyle, że przy ograniczonej widoczności przydała by się zdalna regulacja mocy by optymalnie zmniejszyć zużycie akumulatora i wydłużyć pracę łodzi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 10 gru 2012, o 19:26 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Tom
Zasilanie jest na pokładzie, a sterowanie kablem UTP 2 i kam po utp, co daje niezłą smycz. A info o braku prądu będę miał przed oczami przy sterowaniu i mogę zrobić wynurzenie. CO do diod CREE Q5 maja niewielki pobór prądu, przy maksymalnym stopniu świecenia obie pobierają ok 800 mA. Na własnych akumulatorkach pracowały po kilka godzin, lecz tu je podpinam pod aku za pośrednictwem sterownika bo mam wyjście 3,3 - 5v dodatkowe. Poza tym pisałem, ze jeśli chodzi o czas pracy rov-a to mam drugi aku pod ręką, który wymienia się w 5min.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 13 gru 2012, o 13:27 
Offline
Mega Fanciarz

Dołączył(a): 7 lip 2012, o 19:16
Posty: 809
Lokalizacja: Wrocław (Breslau)
A jak z wypornoscia na większej głębokości?
Z tego co napisałeś to wypornosc Twojej Łodzi to plywalnosc, czyli 0 wypornosci
I tu nasowa mi sie myśl i pytanie przez ciekawość czy probowales aby twój rov miał wypornosc ujemna
chociaż troszkę aby sam opadal a silnik go delikatnie unosił?
W mojej zabawce ( która jest w częściach i ma koła ) sterowanie mam przez wifi A obraz online jest ok
Tylko zasięg nie powala bo tylko 25m.
Możesz pokazać zdjęcia bardziej szczegółowe tych silniczkow i podać ich wagę?
A i jeszcze jedno pytanko szyba z przodu nie strzeli przy większej głębokości?
Szkoda by było elektroniki która jest w środku.
A czy wzieles pod uwagę ze aku zel nie lubią niskich temperatur?

_________________
Obrazek
Lepszy karabini w ręku niż czołg w kieszeni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 13 gru 2012, o 15:42 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Tak, ROV "wisi w wodzie". Na głębokości bliskiej 8m zaczyna minimalnie opadać, ale to minimum, zakręcenie śrubą podnosi go natychmiast. Ale wystarczy że nakręcę kilka nakrętek dodatkowych jako balast i może w szybkim tempie opadać. Jeśli odkręcę kilka nakrętek to moment do góry. Jak wchodzę do wody po kolana to tak go wyważam żeby wisiał delikatnie pod powierzchnią. Sterowanie bezprzewodowe, nie ważne czy Wifi czy jak w modelach wyeliminowałem na początku, choć zakładałem takowe. Silniki to pompy zęzowe z wyciętą obudową, GIBSY 1100. O szybę się nie obawiam jeśli chodzi o ciśnienie. Na szybie 4mm spuszczałem z łódki jeszcze jak było ciepło zamkniętego na głębokość 13m i siedział tam dłuższą chwilę. Teraz jest szybka 6mm. Ale już mam wycięte z plexiglasu, a to dlatego że istnieje uzasadniona obawa, że po prostu w coś uderzę pod woda i dupa. Jednak szybka mi pękła przy przykręcaniu motylków. Co do aku to tego się nie da przeskoczyć.
To nie jest zabawka delikatna co pobiera 2a na całość i wazy 3kg. To waży ponad 10kg i ma duże opory. Akumulator to ok 100zł więc nawet jak będę miał go zmienić raz na pół roku to przeboleję. I jak już pewnie pamiętacie nie ukrywałem nigdy, że nie mam sentymentu do znajdek i je spieniężam. Po to został wykonany mój rov aby posprawdzać konkretne miejsca.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 13 gru 2012, o 15:47 
Offline
Mega Fanciarz

Dołączył(a): 7 lip 2012, o 19:16
Posty: 809
Lokalizacja: Wrocław (Breslau)
A nie zastanawiales sie aby ten dodatkowy kanał wykozystac do poruszania kamera?

_________________
Obrazek
Lepszy karabini w ręku niż czołg w kieszeni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 13 gru 2012, o 16:16 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Zastanawiałem się. Miałem nawet kam IP co miała w sobie już sterowanie. Mam dużo pomysłów, ale muszę jeszcze trochę spraw dopracować. Przewiozłem w końcu baniak do garażu i będę mógł bez problemów całość wywarzać, ustawiać itp.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 14 gru 2012, o 01:25 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Trochę dziś popracowałem. Wygląda na razie jak wygląda, ale przede wszystkim działa. Niestety do dyspozycji tylko ok 1x1m zbiornik więc nie poszaleje, ale do sprawdzenia podstawowych zadań w zupełności wystarczy. Kam z pokładu też zbyt dużo nie ujrzymy w białym zbiorniku. Ale w celu sprawdzenia ustawiania ostrości wrzuciłem silikon jaki miałem pod ręką :) Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że jezioro to inna bajka ale proszę jeszcze o trochę cierpliwości ;) Dodatkowe wywarzanie nakrętkami w celu testu.



Obrazek

Obrazek

Obrazek


Test Sterowania. Jeśli chodzi o zanurzenie to w garażu nie chciałem świrować na maksa bo chlapie strasznie w pierwszej fazie.






No i kam z pokładu. Zapomniałem odhaczyć aby nie nagrywał dźwięku. Dopiero na filmie zobaczyłem jak głośno na pokładzie. Nie sądziłem, że przekaźnik może tak hałasować.







_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 14 gru 2012, o 15:38 
Offline
Mega Fanciarz

Dołączył(a): 7 lip 2012, o 19:16
Posty: 809
Lokalizacja: Wrocław (Breslau)
Pogratulować
Muszę swoje dodać bo bardzo ciekawi projekt wiec bedą pytania:
1 patrząc na filmik wydaje mi sie ze trochę za szybko skręca i mogą pojawić sie problemy ze sterowaniem
Będziesz coś robił w tym kierunku?
2 wydaje mi sie ze kamera powinna być znacznie wyżej i delikatnie skierowana w dno lub jak wcześniej pisałem ten wolny kanał.
3 możesz napisać dlaczego wykluczyles sterowanie radiowe
Pytam bo tez chce mieć coś takiego

_________________
Obrazek
Lepszy karabini w ręku niż czołg w kieszeni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 14 gru 2012, o 15:54 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Dla mnie skręt jest w sam raz, w jeziorze to nie aż tak istotna sprawa jak w małym zbiorniku. Przetestowane. Choć w każdej chwili mogę przeprogramować procesor w celu regulacji obrotów. W tej chwili jest tak, że wychył joysticka = pełna moc.

Kamera wrzucona po prostu do obudowy. Sterowanie kam będzie poskładane w zimę. Transmisja bezprzewodowa była testowana, nie spełniła moich oczekiwać w wodzie. Na powietrzu to inna bajka. Standardowa aparatura, ta stosunkowo tania się nie sprawdzi. Nie bez powodu zrobiłem przewód 50m. Jedyne sensowne sterowanie bezprzewodowe to w ten sposób, że odbiornik rova na pływaku na powierzchni zbiornika połączony kablem z samym rovem.

Po to opisałem dokładnie na początku i odpowiadam na pytania aby ktoś niepotrzebnie nie popełniał błędów i ładował się w koszta. Jeszcze raz podkreślam, że na chwilę obecna nie ma to wyglądać tylko działać. Na allegro swojego czasu był batyskaf za jakieś 2k, miałem przyjemność (a raczej nieprzyjemność) się nim bawić. Jak ktoś napisał chińska zabawka.

Przetestowane z powodzeniem również awaryjne wynurzenie z wykorzystaniem serwa modelarskiego i zbiornika na sprężone powietrze do czyszczenia kompa np.

Oczywiście można było dorobić mnóstwo rzeczy dodatkowo ale nie takie były założenia. To miało namierzyć konkretne rzeczy. A podstawowa przewaga nad nurkowaniem to taka, że jest to w pełni bezpieczne, pracuje z samochodu na brzegu, bez względu na warunki.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 15 gru 2012, o 00:03 
Offline
Właśnie Wyszedl z Wody

Dołączył(a): 28 lip 2012, o 02:33
Posty: 227
Skąd:: Kutno
Czy to użądzenie,pociągnie za sobą 50m kabla,poprzez jakieś zarośla,konary i takie tam?Przecież w jeziorze jest dużo takich przeszkód.Tymbardziej że piszesz ...sterowany z brzegu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 15 gru 2012, o 00:11 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Przeczytaj opis Romku i będzie wszystko jasne.

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 15 gru 2012, o 01:21 
Offline
Właśnie Wyszedl z Wody

Dołączył(a): 28 lip 2012, o 02:33
Posty: 227
Skąd:: Kutno
No fakt,to jest dobre rozwiązanie.Poczekamy na oględziny w terenie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 15 gru 2012, o 17:31 
Offline
FantMarszałek I Wujek Dobra Rada 2011
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lip 2012, o 21:58
Posty: 428
Lokalizacja: LYCK
Skąd:: LYCK
Navi masz u mnie flaszke :) i 1 jezioro do sprawdzenia:D
ps. jak dla mnie brakuje w tym jeszcze jakiegos czuinika metalu , płynąc szybko mozes cos ominąc a czujnik informuje ze cos zalega:D i wtedy sprawdzasz dokłądnie .

_________________
smierć jednej osoby to tragedia , milionów to statystyka ....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 16 gru 2012, o 20:27 
Offline
Mega Fanciarz

Dołączył(a): 7 lip 2012, o 19:16
Posty: 809
Lokalizacja: Wrocław (Breslau)
Witam
Dlaczego wybrałeś akurat te pompy zezowe?

_________________
Obrazek
Lepszy karabini w ręku niż czołg w kieszeni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 30 gru 2012, o 18:05 
Offline
Nurek Wrakowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lip 2012, o 19:56
Posty: 115
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Przetestowany kilka ładnych godzin. Na pełnym akumulatorze "dzień" pracy to ok 5h. Zdecydowanie lepiej niż zakładałem. Sterowanie w porządku. Kamera spisuje się ok. Jednak zdecydowanie oszczędniej jeśli chodzi o energię będzie wtedy jak kam będzie sterowana, brakuje pozycjonowania góra/dół. Dodatkowo wyszło, że należny dorobić jakiś "miecz" na grzebiecie, bo orientacje gubi się już po kilku minutach. Czekam aż wynurzy się w pewnym miejscu a on 15m dalej w innym kierunku :) i ciężko go dostrzec 30m od brzegu jak są fale. Poniżej kilka krótkich filmików z kilku głębokości. Pod koniec zaparpwała lekko szyba. Tego nie przewidzialem.

Celowo wybrałem jezioro mętne, średnio czyste. Ale jak widać nawet głęboko oświetlenie daje radę. Oczywiście nadal podtrzymuję wcześniejsze słowa o zmianie kam na IR.

Zanurzenie :) Wszystko na ustawieniach 640x480. Oglądać bez dźwięku bo znowu nie odznaczyłem nagrywania. Sprzęt jak najbardziej rozwojowy i z możliwościami.



Głębokość niewielka, blisko trzcin.



Głębokośc ok 3m.





Wynurzenie



Głębokość ok. 5m





30m od brzegu, głęboko.









p.s W styczniu wrzucę zalegające na dnie między innymi megaurwiłapy. Z wiadomych względów nie moge pokazać wszystkiego, NIESTETY!! Stoja zaparkowane na dnie 3 bryczki w pobliskiego pałacu z zawartościa.

Dzięki Wszystkim za sympatyczne pm-y!!

_________________
"Jak ktoś komuś coś, to choć niewiele, ale zawsze, a jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ROV
PostNapisane: 15 sty 2013, o 23:55 
Offline
Mega Fanciarz

Dołączył(a): 7 lip 2012, o 19:16
Posty: 809
Lokalizacja: Wrocław (Breslau)
Navi czy w instrukcji tych silników też pisało że max pracy to 30min?

_________________
Obrazek
Lepszy karabini w ręku niż czołg w kieszeni


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa: UTC + 3 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group | Rękodzieło
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

Partnerzy: Rutus.info Zgubiona obrączka



stat4u